Over ons


Arjan (gezinshuisouder)

Arjan is een introverte man van 43 jaar, sociaal, behulpzaam en tien jaar pleegouder. Hij is zeven jaar gezinshuisouder en sinds 2017 eigenaar van gezinshuis de Knoest. Arjan heeft daarvoor in de gehandicaptenzorg gewerkt als begeleider van LVB-jongeren met gedragsproblemen. Hij is de echtgenoot van Dave, houdt van aanpakken en is de motor van het gezinshuis. Zijn empathische, gepassioneerde en professionele manier van werken sluit goed aan op de behoefte van de kinderen. Arjan houdt van sociale contacten, tuinieren, is creatief en een echte familieman.


Dave (gezinshuisouder)

Dave is een extroverte man van 49 jaar die met humor en passie de jongeren in het gezinshuis begeleidt. Zijn manier van werken zorgt voor transparantie en een veilig leefklimaat. Hij volgt een hbo-opleiding: deeltijd bachelor social work (vierde jaar) aan de Hogeschool van Rotterdam. Net als Arjan is hij tien jaar pleegouder, zeven jaar gezinshuisouder en sinds 2017 eigenaar van Gezinshuis de Knoest. Dave houdt van samen uit eten, muziek draaien (house dj), films kijken en heeft interesse in psychologie, filosofie en spiritualiteit.


Huisdieren


Knoest


Knoest was onze trouwe vriend, die we helaas hebben moeten laten inslapen.


Gaia


Gaia brengt veel leven in het gezinshuis. Deze drukke dame zorgt ervoor dat we ons nooit hoeven te vervelen. Gaia is een Friese Stabij en heeft energie voor tien. Ze houdt van knuffelen, spelen en vooral buiten wandelen. Gaia waakt samen met Knoest over het gezin. Gaia kwam in gezinshuis de Knoest wonen toen ze zes weken oud was en vierde in januari 2023 haar tweede verjaardag.


Frits


Frits is een oude poes van zeventien jaar die haar eigen gang gaat. Ze trekt zich weinig aan van de drukte in het gezinshuis. Frits slaapt bijna de hele dag. Ze houdt van knuffelen en zoekt ons op als ze daar zin in heeft.


Gezinshuis de Knoest


De boom in ons logo symboliseert groei. Een boom groeit voortdurend, laat zijn bladeren los en ontwikkelt vervolgens weer nieuwe. De wortels van bomen liggen vaak diep in grond en zorgen voor stabiliteit. Deze metafoor staat voor het ons gezinshuis. De Knoest is voortdurend in beweging. Kinderen leren 


"Wij zijn duidelijk en houden ons aan afspraken, door te 'zeggen wat we doen en te doen wat we zeggen'. Voor veel kinderen is 'niet thuis wonen' moeilijk. We proberen hen een thuis te geven, maar de rol van hun ouders is essentieel voor hun ontwikkeling en om een plaatsing te laten slagen. We proberen naast de jongere te staan en bieden hen ondersteuning, omdat ze het niet alleen kunnen. Zij hebben net zoals iedereen recht op een gewoon leven.""We bieden een veilig leefklimaat, waarin de bewoners van ons gezinshuis zichzelf kunnen ontplooien. We begeleiden ze 24/7 en verlenen intensieve zorg op maat. Het is prachtig om te zien dat de kinderen en jongeren zich ontwikkelen, vaardigheden leren om voor zichzelf op te komen en steeds zelfstandiger worden. Dan raak ik geïnspireerd en ben trots op ze!"


24 uur per dag
7 dagen in de week
365 dagen per jaar


Gezinshuis de Knoest betrekt het biologische netwerk bij de behandeling en opvoeding van de jongeren. Ouders en familie krijgen een belangrijke rol binnen het gezinshuis waar de gezinshuisouders proberen samen met hen 'gezamenlijk gezag' uit te dragen. Het team van Gezinshuis de Knoest biedt het netwerk handvatten en scheppen een veilig klimaat waarin ze zichzelf kunnen empoweren. Om loyaliteitsproblemen te beperken proberen gezinshuisouders nauw samen te werken. Voor het slagen van de behandeling en plaatsing is deze samenwerken essentieel.

Iedere dag zetten de gezinshuisouders zich in om het leven van de jongeren structureel te verbeteren. Door positieve stimulatie, behandeling, emotieregulatie en intensieve begeleiding, helpen ze hen op weg naar volwassenheid, zodat ze uiteindelijk zelfstandig kunnen participeren in de samenleving.